Kurdernes Venner

Sakharovpris til to kurdiske kvinne

To kurdiske yezidikvinner som overlevde seksuelt slaveri hos IS før de klarte å rømme og har stått fram som inspirerte talskvinner for deres samfunn i Irak har vunnet Eu's prestigetunge Sakharovs Menneskerettighetspris.

Nadia Murad and lamiya Aji Bashar ble bortført sammen med andre yezidikvinner i august 2014 da deres landsby Kocho i Sinjar i Nord-Irak ble angrepet av IS jihadister.En av de mørkeste episodene i IS' terror i Irak.

Den årlige Sakharovprisen, gitt til ansporing av tankens frihet,ble etablert i 1988 og henter sitt navn fra den sovjetiske fysikeren og dissidenten Andrej Sakharov og blir gitt til "invidider som yter et eksepsjonelt bidrag til kampen for menneskerettigheter i verden",den er tidligere gitt til individer som Ang San Suu Kyi og Nelson Mandela.

EU beskriver Murad og Aji Bashar som "offentlige talskvinner for yezidisamfunnet i Irak,en religiøs minoritet som har blitt offer for et folkemord fra IS militsia."

Guy Verhofstadt,lederen av Europaparlamentets liberale ALDE-gruppe,sier at de to er "inspirerende kvinner som har vist ufattelig mot og humanitet stilt ovenfor en horribel brutalitet."

EU's pris vil igjen sette fokus på yezidenes vanskelige situasjon.Selvom noen er blitt reddet er mange fortsatt fanget hos IS,rundt 3600 for det meste kvinner og barn er savnet.

Hundreder ble antatt å være holdt fanget i Mosul,men aktivister og familier frykter at IS vil transportere dem til Syria nå som en bred koalisjon av anti-IS styrker rykker mot gruppens fort i Irak.

Nyheten om prisen ble kjent samtidig som kampene i Irak raser for å gjenerobre Mosul.