Kurdernes Venner

Tyrkias støtte IS og Jihadistene i Syria.

I en tett allianse med Qatar og Det muslimske brorskapet har NATO-landet Tyrkia vært hovedinngangen for våpen og utenlandske krigere i Syria. Den islamske staten er avhengig av oljeeksport via Tyrkia og import av våpen og krigere gjennom Tyrkia. Al-Qaida-avleggeren Jabhat al Nusra, Ahrar al Sham og andre jihadistgrupper får våpen og krigere samme veien, blant annet for å angripe Syrias største by, Aleppo.
De politiske og militære hovedkvarterene til de væpnede syriske gruppene befinner seg i Tyrkia. Flesteparten av deres politiske ledere bor i Tyrkia og har bodd der i flere tiår.
Jihadistenes kommandanter bor i Tyrkia og pendler inn i Syria for å føre krig når det trengs, som det blant annet er vist i dokumentaren Wolves of the Valley.
Tyrkias etterretningstjeneste MIT har stilt lastebiler for å transportere store mengder våpen og ammunisjon til opposisjonen i Syria. MIT har sendt mer enn 2000 lastebillass med våpen og utstyr over grensa fra Tyrkia til Den islamske staten i Syria.
Tyrkia er mistenkt for å ha forsynt jihadistene med kjemiske våpen som ble brukt i Ghouta i august 2013. al-Nusra-krigere ble arrestert i Tyrkia med saringass beregnet på Syria, men ble sluppet løs igjen.
Tyrkias utenriksminister, spionsjef og en ledende offiser i hæren planla å lage en provokasjon som skulle gi Tyrkia et påskudd til å angripe Syria. Dette ble dokumentert i et hemmelig opptak som ble publisert internasjonalt.
Tyrkia har gitt direkte hjelp til opprørerne i form av militær støtte, ambulanser og logistikk. Tyrkia skjøt til og med ned et syrisk fly som angrep jihadistene. Erdogan påsto at flyet var over tyrkisk territorium, men det falt ned sju kilometer inne i Syria, så den påstanden er heller tvilsom.
Tyrkia har nylig styrket sitt samarbeid med Qatar og Saudi Arabia for å forsyne opprørerne med avanserte våpen. Dette har ført til at jihadistene har fått militære framganger i Idlib og Jisr al Shugour i det nordlige Syria. Tyrkia bisto i disse angrepene med å jamme syrisk radiokommunikasjon.
Tyrkia har gjort det lettere for utenlandske jihadister å slutte seg til krigen i Syria. Angrepet på Jisr al Shugour ble ledet av uyghurjihadister fra Kina som hadde kommet inn via Tyrkia.
Den islamske staten får i følge New York Times en stadig strøm av nye rekrutter via Tyrkia.
Tyrkia har tillatt at IS har blitt supplert med store mengder utstyr og råvarer for å produsere bomber til sine aksjoner i Syria.
Tyrkiske myndigheter har forbudt nettsteder som avslører denne støtten til jihadistene i Syria.MER