Kurdernes Venner

Stor kurdisk hær

Peshmerga er navnet på den velorganiserte kurdiske hæren, som ifølge Wall Street Journal teller 190 000 og ifølge Le Monde 250 000 soldater. I årevis har disse soldatene vært under militær opplæring av offiserer fra USA.Kirkuk er en strategisk viktig by, omgitt av store oljefelter og det viktigste senteret for oljeindustrien i Nord-Irak. Kurderne har lenge villet overta byen som de regner som si «historiske vogge».

Kurdiske vilkår:

Iraks statsminister Nouri al-Maliki har bedt om hjelp fra kurderne for å stanse islamistene. Da vil nok den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani stille sine vilkår. Det er kurderne som er de sterke i Irak nå. Og de har de eneste militære styrkene som kan stanse islamistenes frammars. Den nærmest uavhengige kurdiske staten i Nord-Irak er den eneste delen av landet som er stabil.
I det store dramaet som nå hjemsøker Irak, er kurderne en godt organisert maktfaktor. Den irakiske hæren er på flukt fra de sunni-islamistiske ekstremistene i Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIS), som tirsdag inntok Iraks nest største by, Mosul, med nesten to millioner innbyggere. 500 000 mennesker skal være på flukt fra Mosul fordi de frykter islamistisk terror, og streng sharia-lovgiving.
ISIS voldsomme offensiv er en alvorlig trussel mot den irakiske staten, og man frykter at de nå går mot hovedstaden Bagdad. Da er det for lenge siden en faktisk borgerkrig mellom Iraks sunnier og sjiaer, som sunniene i ISIS oppfatter som «vantro».

Drømmen om egen stat:

Imens viser kurderne hvem som er sjef i og rundt deres kjerneområde i nord. I realiteten er det etablert et «Kurdistan», nord i Syria og Irak, der de godt organiserte kurderne har kontroll.

MER