Kurdernes Venner

Isis og verdenssamfunnet.

10411934 10152733605681101 6033759391398136103 n
Isis er verdens mest likte fenomen for verdens regjeringer per nå. Kurdernes utfordring er ikke Isis, men dagens verdenskart. Kurdere e
r en modig nasjon, men pga ulike omstendigheter lever de i ulike land bl.annet Iran, Tyrkia, Irak og Syria, hvor de blir kontrollert og hindret i å få makt. Etter Saddams fall og som et resultat av demokratisering av Irak fikk kurdere en slags selvstyre, og med noe klokskap og samarbeid klarte de å få orden på situasjonen i disse områdene, og greide etterhvert stabilisere økonomien og den politiske situasjonen til en viss grad. Imens de drev med å bygge opp landet, ble de godt overvåket av både Iran og Tyrkia, og etter at situasjonen i Irak forverret seg den siste tiden, ble Barzanis krav om selvstendighet en slags vekker for Tyrkia og Iran, og da ville en krig mellom kurdere og Isis være nokså tilfredsstillende for disse landene. Iran og Tyrkia så på konflikten mellom disse to potensielle truslene nøye, og gjerne med et smil over munnen, og er fortsatt med å passe på at krigen foregår under en slags balanse, og at ingen av partene skal ha "overtak" slik at med tida alle involverte blir svake og utslitte, og jo mer tomhendte kurdere klarer å motstå Isis, desto mer bekymret Iran og Tyrkia blir for hvor motstandsdyktige kurdere kan være. En svak og avhengig Kurdistan er enklere å kontrollerer, og hva ville vært bedre enn å bli kvitt både Peshmerge og Isil ved å sette dem opp mot hverandre, ved å bruke minst mulig penger og ressurser. Vesten og USA drar også nytte av denne blodige situasjonen, for jo lenger denne konflikten varer, desto større behovet for våpen blir, noe som igjen fører til dannelse av et het marked for våpensalg, og det er ingen hemmelighet hvilke aktører som drar nytte av en slik situasjon. Det er derfor ikke underlig at Obama har sagt at denne konflikten kan vare i flere år. Men er det ikke underlig at Saddam med hans hær og våpen ble tilintetgjort ila noen få dager, men å nedkjempe Isis vil ta flere år? En trenger ikke å ha doktorgrad i statsvitenskap for å forstå intensjonene bak alt som skjer for tiden: stormaktenes fremgangsmåte til enhvertid er: splitt folket, så kan du styre dem som du ønsker. 
Jo mindre stabilt Midtøsten blir, jo enklere tilgang på naturressurser for grådige stormakter. Hvem bryr seg lenger om hva som skjer i Hongkong, eller Afghanistan? Verdens regjeringer er alle glade og firnøyde med Isis' innsats. Det er bare de som bor i Kobani og krigsherjede områder som mister sine nære og kjære. De ser med egne øynene at alt de har er i ferd med å bli jevnt med jorda, og de prøver å beskytte seg og sine med nebb og klør, men spør samtidig om hvorfor verdenssamfunnet ikke ser oss? Hvorfor vil ikke Tyrkia hjelpe til? Hvorfor....? Så naive er disse ordinære og vanlige menneskene, men disse menneskene er de eneste som står opp og kjemper for menneskeheten, for fred og for en fremtid hvor våre barn ikke ser ned på oss som en gjeng med feiginger.
Av:Barham Azadi