Kurdernes Venner

Klar for fritt Kurdistan.

Kurdistans president sender sterke signaler om ønsket løsrivelse fra resten av Irak.Massoud Barzani, president i det kurdiske selvstyreområdet KRG, sier i et intervju med CNN at kurderne er klare for å søke uavhengighet fra Irak.Det skriver den kurdiske nyhetstjenesten Rudaw tirsdag.
Det er tid for folket i Kurdistan til å avgjøre sin fremtid, og det er folkets vilje vi akter å gjennomføre, sa Barzani i et intervju med CNNs Christiane Amanpour mandag.Nyhetstjenesten fremholder at dette er de sterkeste uttalelsene Barzani hittil har kommet med om løsrivelse.

Selvstyre:
Den kurdiske regionen i nord-Irak, som består av provinsene Erbil, Sulaimani og Duhok, har hatt selvstyre i mer enn 20 år. Uavhengighet har vært et vedvarende kurdisk mål.Kurderne i Irak er i en situasjon hvor de vurderer om de skal forholde seg til sentralregjeringen i Bagdad, eller gå sin egen vei, skriver Bloomberg News.Under de pågående kampene mellom sunnimuslimske opprørere og landets sjiamuslimske majoritet, er kurderne ifølge nyhetstjenesten i en posisjon hvor de kan være utslagsgivende i politiske samtaler om en ny regjering i Irak, eller gjennomføre sitt langvarige mål om å bli en uavhengig nasjon, basert på oljeinntekter.

Tror kurderne venter:
John Alterman, Midtøsten-analytiker ved Center for Strategic and International Studies i Washington, tror ikke at kurderne vil bryte ut nå.Hvis du ser etter det avgjørende øyeblikket for kurdisk uavhengighet, tror jeg ikke dette er dét, sier han.Ved å forhandle med Bagdad, vil kurderne kunne oppnå økt selvstyre, «større ressurser og alle de tingene de ønsker seg», unntatt uavhengighet.

Dette er en mulighet for kurderne til å forbedre sin posisjon, sier Alterman til Bloomberg News.

Kild