Kurdernes Venner

Terrorister har tatt kontroll over byen Mosul i Nord-Irak

Byen Mosul i Sør-kurdistan(Irak) ble i går angrepet av terrorister tilhørende den islamske staten i Irak og Syria gruppe (ISIL). Som følge av angrepet har mange uskyldige liv gått tapt og terroristene har tatt kontroll over store deler av byen.

49665image1.jpg

Ifølge Muhammad Ibrahim, leder for sikkerhetskomiteen i Nineveh-provinsen, har 41 irakiske sikkerhetspersonell og mange ISIS terrorister blitt drept i angrepene.Ifølge lokale myndigheter i Mosul rundt 3000 ISIS terrorister var involvert i lørdag morgen angrepet. De nærmet seg byen fra forskjellige retninger, kontrollerte store veier og kuttet av byen fra resten av landet.
I prosessen, klarte de å kontrollere deler av Iraks nest største by, for eksempel Musherfa, Tanak, 17 Tammuz, Muairibi og Islah Zirai. Situasjonen i Mosul er spent. Mange familier fra områder kontrollert av ISIS har flyktet fra sine hjem og dro til trygge områder utenfor byen.
Nuraddin Qablan, vise-guvernør i Nineveh, sa at nesten halvparten av byen er under ISIS kontroll. Badu fengsel som inneholder fanger siktet for terror handlinger er i faresonen. The ISIS prøver å bringe fengselet under kontroll.Ordføreren i byen Bartala, Ali Muhammad, sa kort tid etter angrepene at den irakiske hæren var ute av stand til å beskytte området, og han ba Kurdistan Regional Government (KRG) om å sende peshmarge styrker til området.Muhammed sa at en dag før angrepene på byen hans, hadde en eksplosjon målrettet en av sine nabolag, hvor mange sivile ble skadd. Han sier at det er ingen tegn til irakiske tropper hvor som helst for å beskytte mennesker.
Mosul og dens omkringliggende byer og landsbyer er noen av Iraks mest multi-etniske regionene, hjem til sjiaene, sunniene, Yezidis og kristne.
De kurdiske områdene i Niniveh faller innenfor de omstridte områdene. Men siden 2003 har den kurdiske peshmarge og spesialstyrker vært til stedet og beskyttet kurdiske Yezidi og kristne byer og landsbyer.
Mosul er utenfor KRG jurisdiksjon, og  under den sentrale regjeringen.Lørdag vold minnet mange irakere av lignende angrep fra al-Qaida-tilknyttede grupper i 2005, der terroristene utvist irakiske styrker og beslaglagt full kontroll over byen. Siden Saddams regimet ble avskaffet i 2003, har Mosul vært regnet som en av de mest voldelige byene i Irak. Det massive angrepet på Mosul var en del av flere lignende angrep ISIS har utført  mot irakiske sikkerhetsstyrker i Anbar og Samarra denne siste uken.
ISIS er en ekstremistisk islamsk gruppe som ble etablert i Syria for to år siden. Mange av sine medlemmene er utenlandske krigere som har sluttet seg til gruppen fra andre muslimske land.