Kurdernes Venner

Saudi-Arabia advarer Iran om Gulf Islands, Bahrain

Saudi Arabia gjentok onsdag at det ikke ville tolerere Iranske trusler mot Gulf Arab statenes suverenitet, i den siste advarselen til Iran etter at Mahmoud Ahmadinejads besøk til en øy hevdet at både Teheran og De forente arabiske emirater.
Advarselen kommer tredje ganger på like mange uker av et medlem av den seksnasjonen i Gulf kooperasjon konsul, fordi de ser på Iran som trussel.
 Sjiamuslimske lede de uro i Bahrain og i et år etter den herskende Al Khalifa familie brakt i Saudi og UAE tropper for å hjelpe undertrykke et opprør sett av sunnimuslimske Gulf herskere som sekterisk i naturen og drevet av sjiamuslimske giganten til Iran.
 "Enhver skade som kommer over noen av våre land er skade som berører oss alle," Saudi-Arabias kronprins Nayef sa i en tale på et møte i GCC interiør statsråder i Riyadh.
 Nayef fordømte også det han kalte Irans "okkupasjon" av øya og dens rolle i hendelsene i Bahrain.
 "Vi understreker at Saudi Arabia og resten av kommunens land står i en enhetlig linje med Bahrain og UAE å beskytte suverenitet og stabilitet, vurderer deres sikkerhet en del av kommunens sikkerhet som en helhet."
 Ahmadinejad gjorde et sjeldent besøk 11. april til Abu Musa, en av tre Gulf Islands også hevdet av UAE og ligger nær olje skipsruter ved munningen av Gulfen, stredet Hormuz.
 Bahrains Formular One race siste måneden trakk frisk oppmerksomhet til pågående kamper mellom bahrainske sikkerhetsstyrker og for det meste sjiamuslimske demonstranter, men den viktigste sjiamuslimske islamisten Wefaq part benekter eventuelle koblinger med Iran.
 Spenningene med Iran har økt siden avgrunnen arabiske landenes vestlige allierte strammet sanksjoner over Irans mistenkt atomvåpenprogram. Teheran sier sitt kjernefysiske
aktiviteter er helt fredelig.
 Saudi utenriksminister prins Saud al Faisal sa i en tale i helgen at Gulf arabiske stater presser fremover med planene om en politisk union som ville innebære felles
utenriks og forsvarspolitikk, fløt en idé av Saudi kong Abdullah i desember i fjor.
Av:Artin Hamdi og Daniel