Kurdernes Venner

Israelske analytikere Sier at Israel ville støtte uavhengig Kurdistan

Hewler, Kurdistan Region - En rekke israelske politiske eksperter sier Israel vil være blant de landene som vil støtte irakisk Kurdistan dersom det erklærte uavhengighet.
De foreslår også at Kurdistan ikke gjøre vedtak i all hast og sikre grunnlaget er skikkelig forberedt først.
 
Etter kommentarer fra Kurdistan-regionen president Massoud Barzani tidligere denne måneden, har uavhengighet blitt et tema for alvorlig debatt i kurdiske og regionale sirkler. Barzani truet med at kurderne skulle erklære uavhengighet om Bagdad reneger på sine avtaler om olje, territorium og maktdeling mellom de sentrale og kurdiske myndigheter.
 
Ofra Bengio, en politisk forsker ved Moshe Dayan senter for Midtøsten og afrikanske studier, publisert en bok forrige uke med tittelen "The kurdere i Irak:. Bygge en stat i staten" Hun skrev også en artikkel i Jerusalem Post vurderer hvorvidt Barzani ville erklære uavhengighet og diskutere vanskelighetene involvert i vedtaket.
 
"Nærmer spørsmålet om uavhengighet, er Barzani på et horn av et dilemma," artikkelen leser. "På den ene siden virker det som kurderne står overfor den beste vindu av muligheter for et slikt tiltak. På den annen side formidable hindringer synes også å ha fått momentum. "
 
Artikkelen nevner en uttalelse fra London-baserte avisen Al-Hayat som hevder at David Howell Petraeus, nåværende direktør for Central Intelligence Agency (CIA), anmodet Ankara kaste sin støtte bak irakiske kurdere skulle de erklærer uavhengighet.
 
Alon Ben-Meir, en israelsk fred forhandlingsleder og professor i internasjonal politikk og Midtøsten studier ved New York University, sier Israel vil ikke ha noen problemer hvis Kurdistan erklærer uavhengighet, det vil også støtte en slik beslutning.
 
"Ingen tvil om Israel vil støtte uavhengighet for Kurdistan og sannsynligvis være blant de første landene til å anerkjenne uavhengigheten til Kurdistan, fordi Israel ikke vil bekymre seg om reaksjonen av Tyrkia på grunn av de sterke båndene mellom Ankara og Kurdistan-regionen", sier Ben- Meir.
 
 Men Bengio anbefaler at Kurdistan forberede infrastrukturen i en tilstand før annonserer uavhengighet, og deretter vente på det rette øyeblikket til å ta det løpet av handlingen.
 
«Undersøke situasjonen på bakken, kan man bare gjenta det enhver observatør som har besøkt området sier: Kurdistan har alle pynt av en stat faktisk i visse områder, synes det enda mer helhetlig og utviklet enn de palestinske selvstyremyndighetene eller. Sør-Sudan, "sier Bengio artikkel.
 
"Mot dette er det noen skremmende hindringer, blant kurderne 'forpliktelse i den irakiske grunnloven til en føderal stat, den økonomiske og politiske avhengighet Bagdad og frykten for antagonizing nabostater, særlig Tyrkia, som har blitt KRG livline til utsiden verden og dens viktigste økonomiske og handelspartner, "legger Bengio.
 
Av:Artin Hamdi og Aram Mad