Kurdernes Venner

Iran henrettet 69 fanger i januar.

Irans smilende president sjarmerer Vesten, men hjemme fortsetter regimet å forfølge opposisjonelle, advarer menneskerettsaktivister.I september i fjor strakte president Hassan Rouhani ut en hånd til Vesten. Politiske fanger ble løslatt, og Iran oppsøkte forhandlingsbordet. I januar inngikk landet en avtale om ikke å produsere atomvåpen. Blekket i avtalen var knapt nok tørt før ledere i vestlig politikk og næringsliv bestilte flybilletter til hovedstaden Teheran.Italias utenriksminister har vært i Iran, Sveriges utenriksminister Carl Bildt avslutter sitt besøk i dag, EUs utenrikssjef og Polens utenriksminister står for tur.

 Det er for tidlig:

Også næringslivet banker på. Denne uken er en delegasjon på over 100 franske næringslivsledere i Iran for å etablere forbindelser innen energi, vann, sement, telekom, bank og finans, bilindustri og hotellnæring, for å nevne noe.

Initiativet har fått USA til å løfte pekefingeren: Det er fortsatt ikke fritt frem for enhver handel med landet. (Se faktaramme) Men franskmennene er ikke engang først i køen. Investorgrupper fra Nederland, Tyskland, Italia og Sør-Korea har allerede vært på besøk. Med sine nærmere 80 millioner innbyggere er Iran et lokkende marked i seg selv, men også en inngangsport til Sentral-Asia med 350 millioner mennesker.Det er altfor tidlig. Først må vi se reformer, deretter kan investeringene komme, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, norsk medisinprofessor og internasjonal leder i Iran Human Rights.

Antall henrettelser doblet:

Presidentens hyggelige smil, utenriksminister Mohammad Javad Zarifs gode engelsk og landets atomløfter må ikke lure Vesten til å tro at også resten er i ferd med å ordne seg, advarer han. Arrestasjonene fortsetter, og antallet henrettelser er doblet. Halvåret før Hassan Rouhani ble valgt til president i juni i fjor, ble 200 mennesker henrettet. Halvåret etter var tallet 400. Og det høye nivået opprettholdes: Bare i januar 2014 har vi registrert 35 kunngjorte og 34 ikke kunngjorte henrettelser, sier Amiry-Moghaddam.Blant de 69 henrettede er både narkotikadømte og sivile aktivister. Selv om dette er domstolenes bord og formelt ligger utenfor president Rouhanis direkte kontroll, kan regimet ved et moratorium utsette eller stanse henrettelsene, påpeker FN.

Khamenei bestemmer:

Menneskerettsadvokaten og sakharovprisvinneren Nasrin Sotoudeh hadde vært fengslet i drøyt tre år da hun overraskende ble løslatt i forbindelse med presidentskiftet i fjor sommer. Jeg trodde tiden nå var inne for at flere av de ca. 1000 politiske fangene ville bli løslatt. Men forhåpningene er ikke innfridd, sier hun nå.

Løslatelsen av 40 politiske fanger i fjor var del av en sjarmoffensiv. - Man skal dessuten være klar over at soningstiden snart var utløpt for flere av dem, mener Mahmood Amiry-Moghaddam. Mange tror det er blitt bedre, men slik er det ikke. Og når presidenten sier at "hauker" i parlamentet bremser arbeidet med menneskerettigheter, er det tøv. Alle vet at det er den øverste lederen, Ali Khamenei, som har makten, sier Amiry-Moghaddam. makten, sier Amiry-Moghaddam.Han mener at den nye dialogen med omverdenen viser at regimet er svekket og mottagelig for press. Om Vesten legger press utelukkende i atomspørsmålet, er det kun der endringene vil komme. Fokuset må ligge på menneskerettigheter og særlig på fengslinger og henrettelser, som er regimets instrumenter for maktutøvelse.Sveriges utenriksminister Carl Bildt var forsiktig optimist etter å ha snakket menneskerettigheter med Rouhani tirsdag. Bør vestlige ledere fortsette dialogen? Ja. De må bare vokte seg for å rope hurra for tidlig. Dialog er en belønning i seg selv, og vestlige ledere må ikke belønne Iran ytterligere før myndighetene har vist at de forbedrer menneskerettighetssituasjonen.

Norge avventer:

Norges utenriksminister Børge Brende (H) har for øyeblikket ingen konkrete planer om å besøke Iran, men "Iran er et land vi vurderer å få til et politisk besøk til", opplyser Utenriksdepartementet til Aftenposten.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Iran-henrettet-69-fanger-i-januar-7458841.html#.UvN0Avl5NwS