Kurdernes Venner

USAs tidligere diplomat sier tiden er moden for kurdisk uavhengighet

I dette intervjuet med Rudaw, sier tidligere amerikanske diplomaten og rådgiver til Kurdistan Regional Government Peter Galbraith tiden er moden for kurdiske uavhengighet takket være den blomstrende oljeindustrien,
internasjonale investeringer og det faktum at kurderne er USAs eneste pålitelige allierte i den ustabile regionen.Galbraith sier Iraks statsminister Nuri al-Maliki ikke følger Grunnloven eller respektere rettighetene til Kurdistan.
 
Rudaw: Tror du grunnloven kan hindre oppblomstring av et diktatur i Irak?
 
Peter Galbraith: Grunnloven etablerer en svak sentral regjering, gir fremhever maktdeling mellom Iraks ulike folkeslag (Shia, sunnier og kurdere) i midten og den kurdiske regionen de facto uavhengighet. Som sådan er den grunnloven utformet for å hindre reetablering av en kraftig sentralisert stat som har ført til diktatur i fortiden. Men ingen grunnlov kan forhindre diktatur. Det er opp til folket.
 
Rudaw: Tror du grunnlovene sak i Midtøsten-regionen? I disse landene har hersker ofte all myndighet.
 
Peter Galbraith: Ja, de er viktige. Men, er det opp til folket og deres ledere til å håndheve konstitusjonen.
 
Rudaw: Akkurat nå, er Irak i politisk uro og de fleste partier beskylder PM Nuri al-Maliki for å krenke grunnloven. Tror du han har brutt grunnloven?
 
Peter Galbraith: Åpenbart er han ikke følger grunnloven. Han er ikke respektere Kurdistan rettigheter, inkludert de over naturressurser, og han har ikke hatt det konstitusjonelt nødvendig folkeavstemningen om Kirkuk og andre omstridte områder.
 
Rudaw: kurdiske ledere skylden Maliki for ikke å dele makt og konsolidere alt i sine egne hender. Tror du disse anklagene er riktige?
 
Peter Galbraith: Ja. De er riktige.
 
Rudaw: Barzani sier at Maliki er bare dreper tid og ønsker ikke å løse viktige saker som artikkel 140 om de omstridte territorier og olje og gass problemet. Han sier også at hvis situasjonen fortsetter som dette, vil han la folk i Kurdistan bestemme sin egen fremtid gjennom en folkeavstemning. Gir den irakiske grunnloven kurderne rett til å skille fra Irak?
 
Peter Galbraith: Kurderne ble enige om å bo i Irak på grunnlag av grunnloven i sin helhet. Dersom Bagdad regjeringen ikke holder sin del av avtalen, da grunnlaget for Kurdistan fortsatte medlemskap i Irak ikke lenger eksisterer.
 
Rudaw: Da grunnloven ble skrevet, følte du det ville løse spørsmål som artikkel 140 og gerilja?
 
Peter Galbraith: Jeg visste at disse spørsmålene ville være vanskelig fordi tankegangen til de som ønsket en sentralisert Irak ikke endres. Men, håpet jeg at grunnloven ville bli fulgt.
 
Rudaw: Når Balkan-landene fikk sin uavhengighet, var du den amerikanske ambassadøren i denne regionen. Basert på din erfaring, tror du nå er riktig tidspunkt for Kurdistan til å bli uavhengig fra Irak?
 
Peter Galbraith: Ja. Kurderne forsøkte å være en del av Irak for 90 år og Irak har sviktet dem. Jeg lærte på Balkan at det er noe verre enn bruddet i et land, og som prøver å holde folk i et land mot sin vilje.
 
Rudaw: Etter din mening, hva er hindringene for en kurdisk stat i irakisk Kurdistan?
 
Peter Galbraith: President Massoud Barzani og statsminister Nechirvan Barzani har eliminert de viktigste hindringene for full uavhengighet. De har utviklet et nært politisk og økonomisk samarbeid med Tyrkia, har de skapt en oljeindustri i Kurdistan som gir økonomisk grunnlag for uavhengighet, og de har oppmuntret andre internasjonale investeringer i Kurdistan. De har vist at Kurdistan er USAs eneste pålitelige og demokratisk alliert i Irak og i en flyktig region.
 
Rudaw: Tror du at i fremtiden, vil USA støtte et uavhengig Kurdistan?
 
Peter Galbraith: Den amerikanske vanligvis støtter status quo, og sannsynligvis vil ikke støtte løsrivelse før etter den finner sted. USA har ingen venn så god som kurderne, slik at det vil ha noe annet alternativ enn å godta Kurdistan uavhengighet når det skjer.
 
Rudaw: kurdiske ledere var fornøyd da USAs oljegiganten ExxonMobil kom til Kurdistan. Hva er ditt syn på dette problemet?
 
Peter Galbraith: Det er ingen større tillitserklæring i Kurdistan oljeindustri enn å ha verdens største oljeselskap investere der.
 
Rudaw: Hva synes du om Kurdistan sin oljepolitikk?
 
Peter Galbraith: Den gjør det hundre år gamle drømmen om selvstyre en realitet og gir store fordeler til folket i Kurdistan.
 
Rudaw: Vanligvis kurderne beundre din støtte for dem, men for tre år siden du ble knyttet til kurdiske olje kontrakter som enkelte vestlige medier kalt skandaløs. Kan du utdype det?
 
Peter Galbraith: Før 2004, Kurdistan var helt avhengig av Bagdad og utenlandsk bistand. Jeg bidro til å få det første oljeselskapet til Kurdistan, og som et resultat av Kurdistan har nå en blomstrende oljeindustri. For første gang folk Kurdistan nytte av egne ressurser og Kurdistan regjeringen har ressurser til å kjøre sine egne anliggender.Noen vestlige medier kritisert arbeidet mitt fordi de er dypt festet til konkursboet ideen om en sentralisert Irak, der alt er kontrollert av Bagdad. Jeg er stolt av mitt bidrag til en selvstyrt og velstående Kurdistan.
 
 
Oversettelse fra Kurdisk til Norsk: Artin Hamdi og Daniel kadrpour