Kurdernes Venner

Barzani nærvær i Washington

 Masoud Barzani, presidenten i irakisk Kurdistan, vet trøbbel: Hans bevegelsen har gjennomgått flere kriger,
diplomatiske svik og enda kjemiske våpen angrep på sivilbefolkningen i kampen sin for å overleve i den tøffe territorium mellom Bagdad, Damaskus, Teheran og Ankara. 
Kanskje det er derfor Barzani er bistert unsparing i sin beskrivelse av hva regionen for øyeblikket ser ut fra sin hovedstad i Erbil, 14 måneder inn i misnamed "arabiske Spring". 
"Jo mer du ser på det, jo mer du ser på situasjonen går mot konflikt og kaos", sa han tirsdag.
I sør i Bagdad, ser Barzani Iraks statsminister Nouri al-Maliki "konsentrere makt," å ha kjørt lederen av Iraks sunni-befolkningen til å søke de facto asyl i Kurdistan. "Irak akkurat nå står overfor en krise," fortalte han meg og The Postens Jim Hoagland under et besøk i Washington. "Det kan være noen mennesker som ikke ønsker å kalle det en krise, men det er en krise. Dette er ikke Irak vi kjempet for:. Vi ser konsolideringen av makt under ett parti og én hersker "
I sørvest, i mellomtiden ser Syria skal spiral inn i en borgerkrig som imperils en kurdisk minoritet befolkning på 3 millioner - mens compounding spenningene mellom sunni-og sjiamuslimske leire i Irak. "Det er en kamp mellom to krefter" i Syria, heter det i Alawites og sunniene, og det er en kamp for å overleve, "Barzani sa. "Jeg er ikke optimistisk. Jeg ser ikke mye rom for forståelse mellom opposisjonen og regimet. Det kommer til å gå på en tid. "
Kurderne er bokstavelig talt fanget i midten av disse to krisene, som har begynt å mate på hverandre. I det siste har kurderne meglet tilbudene mellom de irakiske fraksjonene - men deres innsats så langt å lappe den rift mellom Maliki, en shia, og sunni-leder Tariq al-Hashimi har mislyktes. I Syria har kurderne slått mot president Bashar al-Assad-regimet, men kvier seg for å omfavne den sunni-dominerte opposisjonen før det tilbyr flere garantier om minoriteters rettigheter.
"Den syriske Situasjonen har en veldig direkte og negativ effekt på situasjonen i Irak," Barzani sa. Maliki la han "har hans frykt" om hva fallet av Assad vil bety for den sunni-shia konkurranse i Irak - frykt som kan forklare hans kampanje mot sunni ledere. 
Samtidig, sa Barzani, "dette syriske regimet var ansvarlig for 80 prosent av blodsutgytelsen i Irak på grunn av terrorisme. Maliki må være lydhør for irakerne som ikke har glemt alt som blod "- hvorav de fleste er sunnier.
Barzani nærvær i Washington, hvor han blir arrangert av visepresident Biden og forventer å møte president Obama, er en del av hans svar på disse dilemmaene.
Han håper på en mer aktiv amerikansk politikk. "Når jeg sist møtte Obama, sa jeg at jeg håpet uttak av amerikanske styrker, noe som var naturlig, ville ikke bety tilbaketrekking av amerikanske renter og amerikanske engasjement i Irak," Barzani sa.
 
"Det spørsmålet er fortsatt på bordet. Faktisk har den amerikanske posisjonen å være veldig offentlig og veldig tydelig, slik at det irakiske folk kan se at USA ikke vil tillate, og vil ikke støtte en annen diktatur i Irak. "
 
I Syria, sa Barzani, «USA bør støtte ambisjonene til de syriske folket." Men han la til: ". Det ser ikke ut som USA og Europa har vilje til å gripe inn slik de har gjort i Libya" The Kurderne er derfor venter en langvarig borgerkrig.
 
Barzani hadde en positiv refleksjon: Et tiår eller to siden, påpekte han, ville kurdiske ledere som selv har telt seg heldig for å fange oppmerksomheten til en bortkommen journalist eller kongressmann mens du besøker Washington. "Nå skal jeg møte med visepresidenten og presidenten. Så den kurdiske virkeligheten er annerledes. "
 
Barzani bevegelse har faktisk fått mye i det siste tiåret. Erbil, Barzani hovedstad, og mye av selvstyrt region rundt det, er booming. Utfordringen nå blir å prøve å bevare det rommet mellom to konflikter - i Irak og Syria - som godt kan bli verre før det blir bedre.
Av Jackson Diehl, Washington Post