Kurdernes Venner

Kurdernes situasjonen i Iran.

1305453 613855222011219 840524639 n
Irans kurdiske minoritet lever hovedsakelig i vest og nord-vest i landet. De er utsatt for diskriminering på bakgrunn av deres religiøse, økonomiske og kulturelle rettigheter. 
Foreldre har forbud mot å registrere babyene sine med visse kurdiske navn, og religiøse minoriteter som er hovedsakelig eller delvis kurdiske opplever å bli stigmatisert og isolert. Kurderne er også diskriminert på arbeidsmarkedet, boligmarkedet og politisk, og lever følgelig ofte i omfattende fattigdom, som har ytterligere marginalisert dem. Kurdiske menneskerettighetsforkjempere, samfunnet aktivister og journalister opplever ofte å bli utsatt for vilkårlige arrestasjoner og rettsforfølgelser. Andre - inkludert enkelte politiske aktivister – er utsatt for tortur, grovt urettferdige rettssaker i de islamske revolusjonære domstolene, og i noen tilfeller dødsstraff. Det er minst 26 andre sunnimuslimske dødsdømte menn, først og fremst fra Irans kurdiske minoritet, i Raja’i Shahr Prison in Karaj, nordvest for Teheran.  Amnesty International er svært bekymret for at også disse mennenes ikke er blitt ivaretatt, og at de har blitt utsatt for mangelfulle og partiske rettsaker som ikke fyller internasjonale krav.


Irans menneskerettighetssituasjon:

Iran fortsetter å være den nasjonen som oftest benytter seg av dødsstraff etter Kina. 
De Iranske myndighetene har offisielt anerkjent at 236 henrettelser har funnet sted så langt i år, inkludert 23 i september alene. I midlertidig har pålitelige kilder rapportert at minst 160 henrettelser til skal ha funnet sted i 2013. Så langt er det ingen indikasjoner på at valget av President Rouhani i juni 2013 har ført til noen endring i Irans bruk av dødsstraff.
Amnsty