Kurdernes Venner

Stans henrettelsen av fire kurdere i Iran.

67973 10152480257015445 1516029980 n
De er dømt til døden for en forbrytelse som skal ha funnet sted ETTER at de ble fengslet. Krev at Irans myndigheter umiddelbart stanser henrettelsene av fire sunnimuslimer fra Irans kurdiske minoritet. Ifølge informasjon Amnesty International har mottatt skal henrettelsene finne sted i løpet av få dager. 


 Dømt til døden:

Brødrene Jamshid og Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee ble arrestert i juni og juli 2009, og siktet sammen med seks andre, for drapet på en ledende sunnimuslimsk skriftlærd med tette bånd til det iranske presteskapet. De fire mennene har nektet straffeskyld. Alle hevder at deres arrestasjon og fengsling fant sted flere måneder før drapet fant sted, og at de derfor umulig kan ha begått drapet de står tiltalt for. Mennene ble dømt til døden 14. november 2010 i Teherans revolusjonære domstol, etter å ha blitt funnet skyldig i svært vagt formulerte lovbrudd, som «fiendskap mot Gud» (moharebeh) og «korrupsjon på jorden» (ifsad fil-arz). Dødsdommene ble nylig opprettholdt av Irans høyesterett, og sakene deres overført til Byrået for domsutførelse, organet ansvarlig for gjennomføring av henrettelser i Iran. En fengselsbetjent ved Ghezel Hesar Prison, hvor mennene blir holdt, har nå uformelt informert de fire mennene om at henrettelsene deres vil finne sted i løpet av få dager. De seks andre mennene som ble siktet sammen med dem i retten i 2010, ble alle henrettet 27. desember 2012.

 Uregelmessig rettssak:

Rettssakene til de fire mennene ble preget av tvil og beskyldninger om en rekke feil i rettsprosessen. De fire mennene ble nektet tilgang til advokat både før og under rettssakene deres, og var angivelig utsatt for tortur og annen mishandling mens de befant seg i forvaring. Mennene fortalte også at de mottok trusler om at familiene deres ville ble arrestert dersom de ikke samarbeidet, og de ble også tvunget til å underskrive papirer uten å få lov til å lese dem. Amnesty International finner det dypt urovekkende at mennene har blitt dømt til døden på tross av all tvilen rundt saken. Fire menn risikerer å bli henrettet når som helst, selv om de sier at deres arrestasjon og fengsling fant sted før forbrytelsen de er dømt for, og at de har blitt utsatt for tortur. Iranske myndigheter fortsetter med en utstrakt bruk av dødsstraff med lite hensyn til juridiske garantier, og absolutt ikke som en siste utvei. Hassiba Hadj Sahraoui, Amnesty Internationals visedirektør for Midtøsten- og Nord-Afrika-programmet.

Amnesty krever at:

De iranske myndighetene ikke gjennomfører henrettelsene av Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee, og at de beordrer en ny rettsak for de fire mennene, som blir utført i samsvar med internasjonale standarder for rettferdige rettsaker, uten å ty til dødsstraff; Myndighetene i Iran sørger for at påstandene om tortur og mishandling i sakene til Jamshid Dehgani, Jahangir Dehgani, Hamed Ahmadi og Kamal Molayee blir etterforsket, og at «tilståelser» som er kommet på bakgrunn av slik behandling blir sett bort ifra i retten; Myndighetene i Iran sørger for at de fire mennene er beskyttet mot tortur og annen mishandling, blir gitt tilgang til all nødvendig medisinsk behandling, og blir gitt umiddelbar tilgang til å ha jevnlig kontakt med sine advokater og familier;

Alle dødsdommer i Iran omgjøres.

 Hva du kan gjøre:

Signer aksjonen så raskt som mulig! Slutt deg til Amnestys appellbrev som sendes til de Iranske myndighetene 31. september! Fortelle alle du kjenner om saken! Del den gjerne på sosiale medier, på skolen eller på jobben. Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng de opp på en felles oppslagstavle, og send den til oss eller de iranske myndighetene innen slutten av måneden. Adressen og underskriftslisten finner dere i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden. Skap oppmerksomhet om saken i media og på gaten! Fortell andre hva du har gjort i kommentarfeltet! Sammen kan vi gjøre en forskjell!

AV: CAMILLA BERGE

http://amnesty.no/aksjon/stans-henrettelsen-av-fire-kurdere