Kurdernes Venner

For 34 år siden kunngjorde Ayatollah Khomeini Jihad mot kurderne i Iran.

Fatwaen som ble utstedt 18. august 1979, er rystende lesning. Den beordret de iranske væpnede styrkene til å avansere mot den kurdiske byen Pawe (Paveh) i nordvestlige Iran med kanoner,stridsvogner, og fullt bevæpnede bakkestyrker innen 24 timer. Den iranske hæren angrep. Pawe med tungt artilleri, jagerfly og helikoptre, og tok kontroll over byen søndag 19. august. Hundrevis av mennesker ble drept, og de seirende troppene beslagla systematisk hus og arresterte folk, som etterpå ble utsatt for tortur i iranske fengsler. 18 personer ble skutt og drept i Dezil Abad fengselet i Pawe.
27 august ble 11 kurdiske menn skutt og drept på Sena flyplass. Etter Sena, ble folk i Saqez ofre for Khomeinis Jihad-erklæring mot kurderne. 
28. august 1979 ble 20 kurdiske menn skutt og drept av regimets brutale styrker.2. september 1979 ble 49 sivile overfalt og skutt av den iranske revolusjonsgarden i landsbyen Qarne i Naqada. Etter det tok adskillig flere massakre sted i mange kurdiske landsbyer og byer. Som et resultat av islamsk hellig krig ble 242 kurdiske kvinner og menn skutt og drept. Den kurdiske avisen Rojhelat skrev for 3 år siden at noen av de iranske tjenestemennene som deltok i massedrapene på kurdere, bor i europeiske land og USA, der de nyter et bredt spekter av frihet og beskyttelse.

Av:Thora Brudal