Kurdernes Venner

Kurdere er Midtøsten.

66 år siden, for første gang i kurdisk historie en moderne kurdiske republikken ble født.

Selv begrenset til et svært begrenset geografi Kurdistan, og kortlivede, forlot republikken og dens legendariske lederen Qazi Muhammad bak et landemerke i vårt folks historie. Jeg har revisited min mediearkiv og kom over dette stykket av Dr. Hussein Tahiri å dele med deg på 64de år siden den første kurdiske republikken. 
 
Den kurdiske republikken i 1946 har vært en av de viktigste symbolene på kurdisk nasjonalisme. Den ble dannet på et tidspunkt at kurderne hadde blitt undertrykt i alle deler av Kurdistan. Dannelsen av en slik republikk symboliserte gjenopplivingen av kurdisk nasjonalisme. Det var spesielt viktig for den rollen de kurdiske intellektuelle spilte i dannelsen av republikken. 
 
Før andre verdenskrig, kurderne i alle deler av Kurdistan bodde under undertrykkelse. Isma'il Agha Shikak, Simko, ble drept i 1930 av den iranske regjeringen. Sheikh Mahmud opprør i irakisk Kurdistan ble beseiret av 1932, og den siste kurdiske opprøret i Tyrkia ble slått ned innen utgangen av 1938. Etter nederlaget til disse opprørene, begynte en mørk scene av kurdisk historie. De herskende stater, hovedsaklig Tyrkia, Irak og Iran besluttet å ikke tillate det kurdiske lederne til å gjennomføre andre opprør. 8. juli 1937, undertegnet Iran, Irak, Tyrkia og Afghanistan en pakt, med oppmuntring fra britene, til å inneholde kommunisme, og hindrer sin innflytelse i Midtøsten. Det var mer en ikke-angrepspakt pakten av Iran, Irak og Tyrkia å inneholde kurdiske opprør som undertegner statene enige om å unngå å blande seg inn i indre anliggender av hverandre, samarbeide og konsultere hverandre om sikkerhetsspørsmål og respektere deres eksisterende borders.2 Det betydde disse statene skulle unngå støtte kurdiske opprør i andre deler av Kurdistan og samarbeide for å inneholde kurdiske opprørene. Kurderne var godt inneholdt frem til andre verdenskrig. 
Verden andre krig var et håp for kurdiske intellektuelle i øst kurdistan (Iran) til å realisere sine lange drøm om en kurdisk stat. De allierte, okkuperte Russland, britene og USA Iran i 1941. Den myndighet i sentrale regjeringen i Iran over Kurdistan ble undergravd. Den kurdiske intellektuelle i Mahabad brukte denne anledningen til å etablere sin organisasjon. I 1946, erklærte de dannelse av en kurdisk republikk i byen Mahabad. Imidlertid varte denne republikken kun i elleve måneder, den iranske styrkene beseiret den i samme år.